Tallinn uuris Stockholmi ja Kopenhaageni Euroopa Rohelise Pealinna kogemusi

Kolmapäev, 18 Juuni 2014
Foto: Karin Beate Nøsterud/norden.org Foto: Karin Beate Nøsterud/norden.org

Tallinna linna esindajad külastasid Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogrammi toel Stockholmi ja Kopenhaagenit, et tutvuda nende edulugude ja kogemustega Euroopa Rohelise Pealinnana.

Esimesena külastati 2014. aasta veebruaris Stockholmi, mis kandis Euroopa Rohelise Pealinna (ERP) tiitlit 2010. aastal. Tallinna Keskkonnaameti spetsialistidele anti väärtuslikku nõu ERP taotluse kokkupanekuks ning ERP aasta ürituste korraldamiseks. Külastati ka Stockholmi uut, keskkonnasäästlikku elamurajooni Hammarby Sjöstadi, mis oli olulisel kohal Stockholmi ERP tiitli võitmisel.

Hindamisel toodi välja ka Stockholmis kehtestatud ummikumaks autodele, rohelise infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni kasutamine, energia säästmine ning rohelise energia kasutamine.

Maikuus külastati tänavust Euroopa Rohelist Pealinna Kopenhaagenit. Õppevisiidi käigus kohtuti Kopenhaageni ERP projekti juhtide ning keskkonnaspetsialistidega. Samuti külastati Kopenhaageni Cleantech Cluster'it (rohetehnoloogia huvigruppe ühendav klaster), mille eesmärk on keskkonnaprobleemide lahendamine koostöös ettevõtete, ülikoolide ja avalike organisatsioonidega.

Kopenhaageni üks suurimaid saavutusi, mille tõttu ERP tiitel võideti, on keskkonnasõbralik liikuvus. Lisaks on 55% Kopenhaagenis tarbitavast energiast pärit taastuvatest allikatest. Kopenhaagenil on ambitsioonikas eesmärk saada CO2-neutraalseks 2025. aastaks ning saada maailma esimeseks keskkonnaalaselt sertifitseeritud pealinnaks.

Jätka lugemist Tallinna õppevisiitidest Stockholmi ja Kopenhaagenisse projekti "Euroopa Roheline Pealinn - edulugu ja kogemuste vahetamine" raames.

Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogramm toetab ametnike ja teiste avaliku sektori töötajate õppevisiite, praktikareise ja võrgustike kohtumisi, aidates seeläbi kaasa Põhja- ja Baltimaade koostööle ministeeriumide, regionaalsete ametkondade ja kohalike omavalitsuste tasandil. Toetust leiavad projektid, milles ühe eeldusena osalevad koostööpartnerid vähemalt kolmest NB8 riigist. Programm katab projekti reisi- ja majutuskuludest ning päevarahast 2015. aastal kuni 60%. Järgmine taotlusvoor avaneb 2015. aasta alguses ja tähtaeg on 30. märts.

pohja-balti mobiilsusprogramm avalik haldus


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid