„Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis on juba 2007. aastast tegelenud Põhjala Toidu programmiga, tutvustades selle põhiväärtuseid ja toetades Põhja- ja Baltimaade toiduvaldkonna ekspertide, kokkade ning restoranide koostöövõrgustikku. Kohaliku toidu valdkond on selle ajaga läbi teinud suuri muutusi, suurim mõjutaja on olnud loomulikult COVID-19 pandeemia,“ ütles PMNi loomemajanduse nõunik Grete Kodi.
Tema sõnul on toiduteemalise taskuhäälingusaate eesmärk anda ülevaade sellest, kuidas on pandeemia mõjutanud toidusektori kestlikkust, tutvustada uusi võimalikke ärimudeleid ja uurida, milline näeb välja toidusektori tulevik: „On oluline uurida, kuidas restoranid on uute oludega kohanenud. Eesmärk pole ju mitte ainult ellu jääda, vaid ehitada veelgi tugevamat ettevõtlust. Näiteks Taanis on mitmed Michelini tähe restoranid muutnud oma fookust, keskendudes kestlikule kohaliku ja puhta toidu kasvatamisele ning valmistamisele, tehes selle ühtlasi kättesaadavamaks ka rohkematele inimestele. On selge, et toidusektor on suures muutumises ja see ei saa olema endine.“
Saatesarja algataja on PMN-i rohemajanduse nõunik Madis Tilga, kelle sõnul on taskuhäälingu formaat praegust olukorda arvestades sobivaim, et oluliste teemadega inimesteni jõuda. Algselt vaid keskkonnateemasid käsitlema pidanud saatesari muutus laiemaks vaateks majanduse järjepidevusele. „Sageli nähakse majandust muust keskkonnast sõltumatu nähtusena. See toimiks justkui vaakumis, kus olulised näitajad on kasvukiirus, intressimäärad, uued tehnoloogiad ja tooted. Aga tegelikult on majandusküsimused keskkonnaküsimused, sest kui ökosüsteem on kriisis, pole ka majandusel pikka pidu,“ selgitab Tilga.
Majandus toetub nii keskkonnale kui ka paljudele muudele teguritele: haridus, rahvaste ränne, noorte valikud, toidusüsteem. Näiteks pole majandust võimalik edendada, kui toidu kasvatamine ja selle pakkumine veab toidusüsteemi kriisi ja ei toeta inimeste tervist. Seetõttu kaardistas Madis koos PMN-i Eesti esinduse teiste nõunikega olulised teemad ning kokku saab järgmise üheksa kuu jooksul kuulata eri vaateid kestliku majandussüsteemi alustaladest kodu- ja Põhjamaiste saatekülaliste esituses.
„From Michelin to Mission“
Saatejuht: dr Afton Halloran, WHO Euroopa kontori tervisliku ja kestliku toitumise meeskonna põhiliige, Põhjamaade Ministrite Nõukogu konsultant, „Nordic Talksi“ saatejuht
Saate külalised:
Kristjan Peäske, restoranide Lore bistroo ja LEE omanik
Christer Bredgaard, kahe populaarse Kopenhaageni restorani, Il Buco ja La Banchina omanik
Bettina Lindfors, Soome toidukultuuri edendava fondi ELO tegevjuht
Saated leiad Äripäeva raadio lehelt