Arutame (eel)arvamusfestivalil easõbralike kogukondade üle

Teisipäev, 30 Aprill 2024

17. mail kell 12.00 arutleme Tartus (eel)Arvamusfestivalil easõbralike kogukondade üle. Arutelu eesmärkiks on edendada kaasatust kõigis vanuserühmades ning sillutada teed nii sotsiaalsele kui ka keskkondlikult jätkusuutlikumale tulevikule. Uurime koos terviklikke lahendusi ja inspireerime avalikkust, poliitikakujundajaid, linnaplaneerijaid ja kogukonnajuhte tegutsema.

Teema üle arutlevad Thórhildur Guðrún Egilsdóttir, Islandi Reykjaviki linna heaoluosakonna vananemisbüroo juhataja, Louise Scheel Thomasen, Põhjamaade heaolukeskuse vanemnõunik, Riin Seidla Tartu linnavalituse Tervishoiuteenistuse
tervisespetsialist, Agu Laius, MTÜ Kuldne Liiga huvikaitsejuht. Arutelu juhib PhD Sirle Salmistu, Taltechi Tartu kolledži vanemlektor, maastikuarhitekt.

Mitmekesise elanikkonna väljakutseid ja võimalusi on vaja mõista mitmest küljest ning rakendada lahendusi, mis toetavad erinevate vanuserühmade vajadusi. Põhjamaade kogemus easõbralike kogukondade loomisel pakub väärtuslikku õppetundi, mida saab kohandada ka Eesti konteksti. Näiteks on Põhjamaades rakendatud läbimõeldud linnaplaneerimist, kus arvestatakse erinevate vanuserühmade liikumisvõimalusi ja ligipääsetavust. Sellised algatused võivad olla inspireerivaks eeskujuks ka Eestis, kus vananemisega seotud probleemide lahendamine muutub üha olulisemaks.

Oluline on mõista, et vananemisega seotud väljakutsed ei puuduta ainult eakaid, vaid mõjutavad kogu ühiskonda. Seetõttu on vaja kaasata erinevaid osapooli - alates poliitikakujundajatest ja lõpetades kogukonna liikmetega - otsuste tegemisse ja lahenduste leidmisse. See aitab tagada, et loodud kogukonnad oleksid tõeliselt inklusiivsed ja toetaksid kõigi elanike vajadusi.

Liitu vestlusega ja mõtle kaasa kohapeal Tartus, “Tagasi tulevikku” alal või veebiühendusel reedel, 17. mail kell 12.00! Ainult üheskoos saame luua elukeskkonna, mis toetab kõiki olenemata vanusest.

Tutvu kõikide "Tagasi tulevikku" alal toimuvate aruteludega Facebookis.

Loe mis mõtteid jagas Taltechi Tartu kolledži vanemlektor, maastikuarhitekt Sirle Salmistu easõbraliku linna kohta "Vikerhommikus".


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid