Kunstiresidentuuridelt nõutakse eelkõige õiglasi tingimusi kunstnikele

Teisipäev, 14 Mai 2024
Dillon Wanner/ unsplash

3. mail Helsingis toiminud ekspertide rühma kogunemisel otsustati eraldada Põhja- ja Baltimaade kultuuri mobiilsusprogrammist kunstiresidentuuri toetus 14 taotlejale, Eestist said toetust 4 taotlejat. Rühma esimehe Mari-Liis Rebase sõnul panevad eksperdid erilist rõhku osalevate kunstnike rahalise toetuse piisavuse tagamisele.

„Selles voorus esitati 72 taotlust kokku 3 miljoni euro saamiseks. Meil on rõõm näha, et Põhjamaades ja Balti riikides korraldatakse nii palju huvitavaid residentuuriprogramme,“ ütles Mari-Liis Rebane.

„Komitee kaalus väga hoolikalt tasakaalu halduskulude ja kunstniku saadava otsese kasu vahel. Me seadsime esikohale projektid, mis pakkusid kunstnikele paremaid tingimusi ja õiglast hinda. See on ligipääsetavuse seisukohalt elementaarne ja loob eri taustaga kunstnikele realistlikud võimalused residentuuris osalemiseks,“ märkis Rebane.

Vaja on dokumenteeritud võrgustikke

Kunstiresidentuuride rahastus on saadaval kõigis kunstivaldkondades ja kõigis Põhja- ja Baltimaades. Ekspertide rühm püüab igas taotlusvoorus saavutada hea tasakaalu erinevate kunsti- ja kultuurivaldkondade ning geograafiliste piirkondade vahel. Rahastamisotsuste tegemisel lähtutakse sellest, kuidas taotleja kirjeldab oma olemasolevat regionaalset ja rahvusvahelist kunstilist konteksti ning võimet kunstniku tööd toetada. Üldjuhul peaks residentuurikeskusel olema ka võimalus võõrustada korraga mitut kunstnikku ning see peaks tegema tõendatud koostööd kohalike kunsti- ja kultuuriringkondadega.

„Lisaks residentuuride professionaalse taseme hindamisele võtsime arvesse nii Põhjamaade kui ka Baltimaade kunstnike kaasamist, piirkondlikke aspekte ja kestlikkust. Ma olen tulemusega rahul. Meil õnnestus projektide valikut tasakaalustada, kiites heaks nii uute või väikeste algatuste, nagu näiteks Hands On Pressi residentuur Leedus, kui ka väljakujunenud residentuurikeskuste, näiteks Rootsis Gotlandil asuva Baltic Art Centre’i rahastamise,“ ütles Mari-Liis Rebane.

Järgmine voor toimub 2025. aastal

„Taotlused olid üldiselt väga kvaliteetsed. Oli tore näha, et on olemas nii palju hästi korraldatud ja varustatud residentuure, millel on head kohalikud võrgustikud. Nägime paljusid suure potentsiaaliga projekte ja algatusi, mille rahastamist ei saanud me seekord suure konkurentsi tõttu heaks kiita, kuid loodame, et nad arendavad ideid edasi, kohandavad eelarveid kunstnikele sobivaks ja esitavad taotluse hiljem uuesti,“ ütles Mari-Liis Rebane lõpetuseks.

Tulevaste taotlusvoorude täpsed kuupäevad avaldatakse sügisel Põhjamaade Kultuuripunkti ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse veebisaidil.

Klõpsa siin, et näha kõiki heakskiidetud residentuure.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid