Põhjamaade metsandus- ja põllumajandusprojekt pälvis ELi tunnustuse

Kolmapäev, 21 Mai 2014
Photo: Johannes Jansson/norden.org Photo: Johannes Jansson/norden.org

Euroopa Liit avaldas tunnustust Põhjamaade ja Balti riikide metsandus- ja põllumajandusprojektile, mille algatas ja mida juhib Läti põllumajandusministeerium ning mida toetab Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogramm.

Läti põllumajandusministeerium esitas oma projekti "Põhjamaade ja Balti riikide LULUCFi võrgustik kliimasäästlike maakasutusmeetmete heaks", mis uurib metsanduse ja põllumajanduse mõju kliimamuutustele, Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogrammi toetuse saamiseks. Projekti eesmärk on tugevdada piirkondlikku koostööd, vahetades selleks kogemusi, tehes kindlaks päevaprobleemid ja levinumad kitsaskohad ning jagades teadmisi ja praktilisi lahendusi. Projektis osalevad koostööpartnerid kaheksast riigist (Eesti, Island, Leedu, Läti, Norra, Rootsi, Soome ja Taani) ja asjatundjad 17 asutusest.

Euroopas on kõige suuremad metsaalad just Balti riikidel ja Põhjamaadel. Näiteks Lätis on metsanduse panus SKPsse umbes 5%. Eeldatavasti suurendavad rohelise majanduse areng ja taastuvate loodusvarade populaarsuse kasv ka edaspidi nõudlust puidu ja puidutoodete järele.

2012. aasta märtsis avaldas Euroopa Komisjon deklaratsiooni pealkirjaga "Maakasutuse, maakasutuse muutuse ja metsanduse (LULUCF) sektori roll kliimamuutustega seotud ELi kohustustes". Deklaratsioonis käsitletakse LULUCFiga seotud hiljutisi probleeme ning tehakse ettepanek neid järk-järgult täpsustada: nimelt viia need ELi tasandil kooskõlla LULUCFi sektori aruandekohustuse nõuetega ja lõimida LULUCFi sektor ELi kasvuhoonegaaside heite vähendamise eesmärkidega.

Piirkondlik koostöö on tehniliste teadmiste vahetamisel keskse tähtsusega. Tänu geograafilistele ja kliimalistele sarnasustele saab metsandus- ja põllumajandussektoris kasutatavaid kasvuhoonegaaside heite arvestamise meetodeid rakendada ka naaberriikides. Sellised projektid loovad aluse aruteludeks ja asjatundjate aktiivseks suhtluseks ning võimaldavad kaasata teadlasi ja kasutada ära nende uusimaid avastusi.

Projekti rakendamine kulgeb edukalt ja seda hindavad kõrgelt ka ELi asutused. Läti põllumajandusministeeriumi metsastrateegia ja -toe osakonna vanemspetsialist Daiga Zute, kes on projekti koordinaator, tutvustab projekti Novaras (Itaalia) ja Brüsselis.

pohja-balti mobiilsusprogramm


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid