Kultuurifestivaliga "Estonia, Latvia, Lithuania x 100" tähistatakse Helsingis Balti riikide 100. sünnipäevi

Kolmapäev, 15 August 2018

26. augustist kuni 1. septembrini tähistatakse kultuurifestivaliga "Estonia, Latvia, Lithuania x 100" meie põhjanaabrite juures Helsingis Balti riikide 100. juubeleid. Kavas on filmiõhtud, seminarid, luulelugemine, muusika- ning teatrisündmused. Festivali korraldavad Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindused Tallinnas, Riias ja Vilniuses koostöös hea partneri, Põhjamaade Kultuuripunktiga.

Koostöö erinevate riikide ja rahvaste vahel ning üksteise mõtteviiside tundmine on muutumas üha olulisemaks ning pole kahtlustki – kultuur on selleks üks parimaid viise. Just kultuurifestivaliga tähistavad seetõttu Eesti, Läti ja Leedu sajandaid juubeleid Põhjamaade ja Balti riikide koostööd edendavad Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindused. Kunstnikud, kirjanikud, muusikud, näitlejad, teadlased, teosed ja publik moodustavad nende seitsme päeva jooksul tõelise kultuuride sulami, mis annab suurepärase võimaluse saada osa erinevatest kultuuritaustadest, kogemustest ja maailmavaadetest.

Festival algab 26. augusti õhtul Helsingi Rahvusteatri lavaklubis, kus koostöös Soomes hästi tuntud kirjandusfestivaliga Runokuu jõuab kuulajateni kaunis sümbioos soome muusikast ja Baltimaade autorite luulest. Oma loomingut esitab lisaks Läti ja Leedu kirjanikele ka juba Eesti väikestele ja suurtele lugejatele tuttav Eeva Park.

Alates 29. augustist saab Põhjamaade Kultuuripunktis iga päev nautida Balti riikide filmitööstuse pärleid. Helsingi publiku ette jõuavad Eesti linateostest režissööride Katrin ja Andres Maimiku tragikomöödia isa ja poja suhetest, “Minu näoga onu” ja Riho Undi animafilm „Isand“, kus vaatajateni tuuakse uues võtmes Friedebert Tuglase novelli „Popi ja Huhuu“ tegelased. Unustatud pole ka festivali väiksemaid külalisi: 30. augustil lükkab festivalipäevale hoo sisse lastefilmide programm, kus muu hulgas saab kaasa elada Margus Paju „Supilinna salaseltsile". 

Samuti oodatakse osalejaid kaasa mõtlema teemaseminaridele, kus arutatakse põhjamaise identiteedi, koostöö ja kultuuride segunemise üle. 29. augustil toimuval seminaril “Norden as a concept and influence“ arutlevad Põhjamaade olemuse ja mõju üle Mart Kuldkepp, kaasaegse Skandinaava ajaloo lektor (University College London), professor Mindaugas Jurkynas (Vytautas Magnus Ülikool, Leedu), Gustavs Strenga ( Tallinna Ülikooli järeldoktorant, Läti). Vestlust juhib Ainur Elmgren (Helsinki Ülikooli filosoofia, ajaloo ja kunstiteaduse osakonna teadur).

31. augustil seminar on kirjanduse päralt. „Literature of Small Nations vs Big Nations – interest and awareness“ toob diskussiooni keskmesse selle, millised on suurte ja väikeste rahvaste kirjanduse eripärad. Sellest räägivad Rein Raud (kirjanik ja teadlane), Veronika Kivisilla (kirjanik), Renāte Punka (tõlkija, Läti Kirjastuste Liidu president ja kirjastuse Janis Roze Publishers juht), Sanita Muižniece, koomiksikirjastuste KUŠ kaastoimetaja, Läti), Vakarė Smaleckaitė (Leedu Kultuuriinstituudi projektijuht), Urtė Liepuoniūtė (soome kirjanduse tõlkija, Leedu). Vestlust juhib Tiia Strandén, Finnish Literature Exchange direktor, Soome). Vestlusele järgneb kirjanike ja tõlkijate esinemine. 

Silmaringi aitavad avardada ka klounid Piip ja Tuut, kes lavastaja Lauris Gundarise käe all esitavad 30. augustil oma nägemuse Shakespeare´i klassikateosest “Hamlet”, mis on mõeldud nii suurtele kui väikestele vaatajatele. 

Festivalile paneb 1. septembril punkti suurejooneline jazzkontsert "Nordic Passion" Temppeliaukkio kirikus, kus eesti, läti ja leedu muusikud toovad kuulajateni loo Baltimaade põhjamaisest kirest. Esinevad Villu Veski (saksofon), Tiit Kalluste (akordion) ja Taavo Remmel (kontrabass) Eestist, Raimonds Macats (klahvipillid) Lätist ning Valerijus Ramoška (trompet) Leedust.

Tutvu festivali kavaga Põhjamaade Kultuuripunkti kodulehel.

Festival „Estonia, Latvia, Lithuania x 100“ saab teoks tänu heade partnerite toetusele: EV100, Restored Lithuania 100, Balti riikide saatkonnad Helsingis, SVYL, Runokuu, Eesti Instituut.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid