Pressiteade: Narvas esitleti ideid kuidas digivahenditega loovust suurendada ja tööturule sisenemist lihtsustada

Esmaspäev, 03 Detsember 2018
Dagfinn Høybråten, Põhjamaade Ministrite Nõukogu peasekretär Dagfinn Høybråten, Põhjamaade Ministrite Nõukogu peasekretär Anna Markova/ norden.ee

Reedel, 30. novembril lõppes Narvas kahepäevane rahvusvaheline konverents “Digital Youth”, mis tõi kokku noored Eestist ja Põhjamaadest, et pakkuda lahendusi digiühiskonnas olevatele väljakutsetele.

Konverentsi teise päeva avas Põhjamaade Ministrite Nõukogu peasekretär Dagfinn Høybråten, kelle sõnul oli tal privileeg noorte ees seista ja meie ühiskonna ühest tähtsaimast teemast ehk digiteemast rääkida. Peasekretär tunnustas Eesti tugevust digiteemade eestkõnelejana ning rõhutas selles vallas koostöö tähtsust Põhjamaade ja Baltikumi riikidega. Høybråten ütles oma avakõnes ka, et kui 50ndatel ja 60ndatel aastatel olid just Põhjamaad suunanäitajad passivaba liikumise osas oma riikide vahel, siis nüüd näidatakse teed Põhja- ja Balti riikide ühise eID suunas liikumisega.

Noored tutvustasid teise päeva lõpuks ideid, mille nad valisid lähtuvalt seitsmest teemavaldkonnast. Mitmed neist tegelesid formaalse ja mitte-formaalse hariduse küsimustega.
Näiteks Narva noored tutvustasid ideed, kuidas läbi mitte-formaalse õppe tõuseks ka kultuuriline teadlikkus ja noored haaraksid ise rohkem ohjad.

Sarnaselt mitte-formaalsele õppele, kõlas idee, mis tegeles kallutatud reaalsusega. Välja pakutud lahenduste hulgas oli näiteks digitaalse kirjaoskuse integreerimine ainetundidesse, sotsiaalmeedia postitused enda reaalsest elust vastukaaluks ilustatud fotodele ja algoritm, mis võimaldaks näha ka väljapoole suunatud interneti sisust.

Samas tutvustati mõtteid ka selles osas, kuidas digitaalsete vahenditega loovust tõsta. Selleks käis üks grupp välja idee loovuse tõstmise äppist, mis annaks selle kasutajale vastavalt tema valitud hobidele väljakutseid. Kes suudab neid loovamalt täita, saab rohkem punkte ja võitja saab endale raha, et oma eesmärgid ellu viia.

Tartu Ülikooli Narva kolledži õppejõud ja üks konverentsi korraldajaid Anne Kivimäe jäi noorte ideedega väga rahule. “Oli väga positiivne, et noored valisid erinevad teemad. Järelikult on neid valdkondi, mis neid puudutavad, väga palju,” kommenteeris ta. “Mõned, mis mulle eriti silma jäid, oli näiteks loovuse toetuse äppi prototüüp, mille eestkõnelejaks oli üks 10. klassi tüdruk Narvast. Samas ka Taani ja Soome noored kes tutvustasid ideed, kuidas tööturule sisenemist ja muutuseid toetada. Neil oli idee lihtsast digivahendist, mis on nii lihtsustatud, et noor saab end tutvustada CV-ta. Lisaks annaksid algoritmid nõu, kuidas tööturul käituda,” rääkis Kivimäe

Kivimäe lisas, et see, mis nendest ideedest edasi saab, on noorte endi kätes. Küll aga kinnitas ta, et kõik konverentsil nähtu ja kuuldu aitab edasi arendada noorsootöö õpet Tartu Ülikooli Narva kolledžis.

Konverents toimus Tartu Ülikooli Narva kolledži ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis algatusel koostöös Eesti Noorsootöö Keskuse ja Soome Instituudiga Eestis. Konverentsi töökeeleks oli inglise keel.

 

Kristjan Gold
Konverents “Digital Youth” pressiesindaja
Tel. 52 97 462
E-mail: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid